maandag 3 december 2012

Liquid Gold
The Glenrothes 1970 Single Cask #10573

Ooit al vloeibaar goud geproefd? Waag dan nu je kans met één van de 179 flessen The Glenrothes 1970 Single Cask #10573. Er bestaat weinig kans dat ik ooit zal te weten komen hoe en of deze single cask botteling naar goud smaakt, want een fles van 700 ml wisselt slechts van eigenaar na betaling van een whopping 3.797 EUR. Voor dat bedrag krijg je naar verluidt wel een mooi uitgebalanceerde, elegante en verfijnde malt met een weergaloze textuur op natuurlijke vatsterkte van 40,6% vol. en gepresenteerd in een met de mond geblazen decanteerfles van loodkristal uit de beroemde Portugese glasfabriek Atlantis in Alcobaca. De fles wordt geleverd in een luxueus lederen valiesje dat ook nog een sokkeltje bevat uit Schotse eik. De fles zelf is even luxueus afgewerkt met een gepolijst koperen plaatje waarop het jaar van distillatie (1970), de datum van botteling (02-04-12) en het nummer van de fles gegraveerd zijn. Rond de hals van de fles, net onder een handgegraveerde koperen kraag, zijn de typische proefnotities aangebracht samen met de originele handtekening van Malt Master Gordon Motion. Het hout van de stop is overigens gemaakt van cask #10573, een ex bourbon hogshead, waarin de whisky 42 jaar heeft gerijpt. Voor de whisky zelf betaal je evenveel als je zou betalen voor zijn gewicht aan goud. Al de rest krijg je er dus gratis bij. Koopje.

Distillerij The Glenrothes, die in 1922 af te rekenen kreeg met een allesverwoestende brand, bottelt sinds 1994 slechts 3% van zijn productie als Speyside Single Malt. De rest is zeer gegeerd door blendmasters en wordt o.a. gebruikt in Cutty Sark en The Famous Grouse. Met een potentiële capaciteit van 50 miljoen flessen single malt per jaar, creëert de distillerij bewust schaarste en werden er sinds 1994 slechts 16 gelimiteerde vintages op de markt gebracht waarvan er al 9 niet meer beschikbaar zijn. Daarnaast is er een multi-vintage Reserve lijn van een vijftal whisky's en een exclusieve selectie van 13 Single Cask bottelingen waarvan er tot op heden nog slechts 6 te koop zijn. De 1970 Single Cask #10573 is daarvan de meest recente.

Volgens Brand Ambassador Ronnie Cox – de lucky bastard – geeft de 1970 Single Cask een uitgesproken boeket van 'te vroeg gevallen appels en cider, karamelappels met poedersuiker, lange vingers met pudding en bladerdeeg met appel' in de neus. Op de tong is de malt licht peperig en fris met citrus (typisch voor The Glenrothes) en proef je eucalyptus, met een subtiele, soepele en satijnen mondgevoel. De afdronk is lang en verleidelijk met zeer donkere chocolade.

Het is nog maar de vraag of er iemand anders dan Cox deze whisky ooit zal proeven. Whisky is immers een veiliger belegging geworden dan goud en levert doorgaans meer op dan aandelenportefeuilles op de beurs. De grote vraag naar exclusieve en gelimiteerde whisky's en de schaarste aan oudere en kostbare voorraden bij de distillerijen, drijven de handelswaarde van uitzonderlijke whisky's steeds verder op. Op de World Whisky Index wordt een gemiddeld rendement van 32,7% gehaald. Investeerders kunnen via deze online whiskybeurs een portefeuille samenstellen en beginnen bieden. Eigenaars van exclusieve whisky's die willen verkopen, moeten hun fles naar de World Whisky Storage Foundation (WWS) sturen waar de whisky wordt verzekerd voor hun volledige marktwaarde. Wanneer de vraagprijs wordt geboden, komt de fles in handen van de koper die de optie heeft zijn of haar portefeuille ook weer door de WWS te laten beheren.

De gelimiteerde oplage van 179 flessen, de uitzonderlijke kwaliteit van de whisky en de luxueuze uitvoering van de fles en de verpakking scheppen de ideale omstandigheden om van deze 1970 Single Cask #10573 een veilige belegging te maken. Wie een flesje op de kop wil tikken wendt zich tot Alcobrands, de verdeler voor België en de Benelux. Overigens bied ik de koper een volledige service aan om de tasting van de fles te organiseren. Jij zorgt voor de drank, ik breng de bijpassende hapjes en mijn maten mee.

[Edward Vanhoutte]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten